HOLLANDSE KLASSIEKERS anno nu - Tjitze van der Dam

De liefde voor het vak ontstond bij Tjitze van Dam al op jonge leeftijd. Hij werkte vanaf zijn twaalfde in de bakkerij van zijn opa en tussen de suikerbroden en oranjekoeken begon het te kriebelen. Hij besloot dat zijn hart in de keuken lag en begon als (leerling-) kok in Friesland en Drenthe. In de loop der jaren heeft hij vele keukens van binnen mogen zien. Dit heeft uiteindelijke geresulteerd in zijn huidige baan: executive chef bij het INK Hotel.

Wat een jaar geleden begon met het idee om een boek te maken over klassieke Hollandse gerechten in een modern jasje, is nu het boek 'Hollandse klassiekers anno nu' geworden. Het is een eerbetoon aan de Hollandse keuken die we vandaag de dag kennen en een voorproefje van wat we er nog meer van kunnen maken.
Afgelopen eeuwen hebben we onze keuken aardig verrijkt door producten naar ons land toe te halen dus we hebben zó veel meer te bieden dan alleen een pan stamppot, de kroket of de bitterbal. Samen met een aantal bevriende chefs heeft Tjitze een aantal gerechten onder handen genomen en verwerkt in dit prachtige, gloednieuwe kookboek.

Elk recept in het boek is voorzien van één, twee of drie sterren. Hoe meer sterren het gerecht heeft, hoe uitdagender het is! Het boek is voorzien van talloze foto's van recepten maar ook met afbeeldingen van koks, producten en voorwerpen die met koken te maken hebben.

De inhoud is gevarieerd. Zo begint het boek met Hollandse hartige hapjes en voorafjes, gevolgd door Hollandse kost. Ook de Hollandse toetjes en zoetigheden ontbreken uiteraard niet. Hierbij kun je denken aan arretjescake, kruidnoten en wentelteefjes.
Verder is er nog handige informatie toegevoegd over het wecken in zout, zuur, zoetzuur en olie.
Tot slot beschrijft van der Dam hoe je zelf bepaalde basisproducten kunt maken voor in de voorraadkast, bijvoorbeeld pindakaas, hagelslag of mosterd.

Mijn zus Martine van 'De keuken van Martine' vond het erg leuk om een recept uit te proberen. Ik wil jullie aanmoedigen om dit ook eens te maken. Het is een heerlijk gerecht geworden. Ze heeft gekozen voor 'Gebakken tomatensoep' en je kunt dit hier lezen.

Wat mij betreft is het boek een aanrader, juist omdat het erg veelzijdig is en inspiratie biedt om van klassieke gerechten weer iets nieuws te maken!

Titel: Hollandse klassiekers anno nu
Schrijfster: Tjitze van der Dam
Fotografie: Saskia de Wal
Uitgever: Scriptum
Prijs: € 24,95 (hardcover)


Reacties